Στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας διενεργήθηκε έρευνα με θέματα και ερωτήματα ενδιαφέροντα για τους αποφοίτους του Τμήματος Αυτοματισμού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής παρουσιάζονται παρακάτω.
Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε από τον φοιτητή Αλέξανδρο Τσάλα σε συνεργασία με την εισηγήτρια της πτυχιακής, Δρακάκη Μαρία ενώ το γραφείο διασύνδεσης παρείχε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των αποφοίτων για να διευκολύνει το έργο μου. Δυστυχώς πολλές από αυτές δεν χρησιμοποιούνταν πλέον. Εν συνεχεία, το ερωτηματολόγιο στάλθηκε στους απόφοιτους και με βάση τις απαντήσεις τους, μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα παρακάτω. Απάντησε μόλις το 20% των ερωτηθέντων περίπου(78 στους 400), και είναι κάτι που περίμενα, διότι δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σε τέτοιες έρευνες. Παρά ταύτα, έστω και με αυτή τη συμμετοχή μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το τμήμα μας, τις δυνατότητες του και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην επαγγελματική μας αποκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών μας.
Επίπεδο γνώσεων της σχολής μας
Η πρώτη κατά σειρά ερώτηση αφορούσε το επίπεδο γνώσεων της σχολής μας. Πόσο αποτελεσματικά καταρτίζεται δηλαδή ένας φοιτητής, στο αντικείμενό του αυτοματισμού. Το επίπεδο γνώσεων κατά πολλούς είναι αρκετά υψηλό. Όμως, σε μια χώρα οικονομικά εξουθενωμένη όπως η δική μας, με λιγοστούς αν όχι ελάχιστους πόρους (υλικά, λογισμικά και καθηγητές) το επίπεδο αυτό μειώνεται και έχουμε τα αποτελέσματα που φαίνονται παραπάνω.
Πόσο εύκολα βρήκατε εταιρία για πρακτική
Το επόμενο ερώτημα αφορά την πρακτική άσκηση, η οποία είναι υποχρεωτική για να πάρει ο φοιτητής το πτυχίο του. Η χρηματοδότηση της γίνεται είτε από την Ε.Ε είτε από το Ι.Κ.Α. Η πρακτική άσκηση, αποτελεί το μέσο με το οποίο γίνεται η κατάρτιση και η κατανόηση όλων αυτών των θεωρητικών γνώσεων, που έχει λάβει ο σπουδαστής, κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Οι περισσότεροι βρίσκουν εύκολα εταιρία για πρακτική, δεν είναι όμως όλοι ευχαριστημένοι με αυτό που συνάντησαν, για τους έξι αυτούς μήνες. Άλλοι εμπαιδώνουν, ό,τι θεωρητικά ήξεραν ως τότε και η πρακτική αποτελεί γι’αυτούς “σκαλοπάτι” για την εξέλιξη τους.
Πόσο εύκολα βρήκατε εταιρία για μόνιμη εργασία
Όπως ανέφερα προηγουμένως ζούμε σε μια χώρα οικονομικά εξουθενωμένη. Η οικονομία μας αυτή τη στιγμή θεωρείται από τις πιο αδύναμες της Ευρώπης. Η ανεργία αγγίζει το 24% αυτή τη στιγμή και για τις ηλικίες 15 – 24 είναι 48.8%. Το γράφημα που βλέπουμε αναφέρεται στο πόσο εύκολα καταφέρνουν οι νέοι να βρουν μόνιμη εργασία. Βλέπουμε ότι οι απόφοιτοι αυτοματιστές, δύσκολα βρίσκουν δουλειά στις μέρες μας. Οι απαντήσεις “Μέτρια” και “Λίγο” έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά και φαίνεται καθαρά πόσο δύσκολο είναι να βρει δουλειά ένας νέος στη χώρα μας.
Πόσα τα έτη απασχόλησης
Τομείς Εργασίας Αποφοίτων
Ένα άλλο θέμα που υπήρχε στο ερωτηματολόγιό μου, είναι ο τομέας στον οποίο εργάστηκαν κατά την πρακτική τους ή και την μόνιμη εργασία τους οι απόφοιτοι του τμήματός μας. Οι απαντήσεις τους βρίσκονται συγκεντρωμένες στον παρακάτω πίνακα!
Αυτοί είναι κάποιοι από τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι αυτοματιστές. Παρατήρησα ότι περισσότεροι από έναν, ασχολούνται με τον τομέα της ηλεκτρολογίας, τις εγκαταστάσεις αυτοματισμού και τον βιομηχανικό αυτοματισμό, τον προγραμματισμό PLC και inverters.
Επιχειρήσεις που Απασχολούν Αποφοίτους (ή σπουδαστές του Τμήματος σε Θέσεις Πρακτικής)
Επίσης ένα άλλο θέμα του ερωτηματολογίου ήταν τα ονόματα των εταιριών που απασχόλησαν αποφοίτους του τμήματος μας. Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν ενδεικτικά ονόματα κάποιον εταιριών.
Μετά το πτυχίο
Εξίσου ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι αυτή των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Λίγοι απόφοιτοι έχουν προσπαθήσει να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, κάτι που είναι λογικό στις μέρες μας, όπου υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες. Ο επόμενος πίνακας περιέχει τους τίτλους των μεταπτυχιακών σπουδών των αποφοίτων μας.
Σε άλλο ερώτημα, σχετικά με τι άλλο έχουν ασχοληθεί, αρκετοί έχουν εργαστεί ως βοηθοί, σε σχετικά με τον αυτοματισμό επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρονικοί. Άλλοι έχουν δουλέψει σε καφετέριες και στα φοιτητικά τους χρόνια.
Τέλος υπήρχε στο ερωτηματολόγιο μια στήλη στην οποία κάθε απόφοιτος μπορούσε να κάνει γενικά σχόλια για το τμήμα μας. Να σχολιάσει οτιδήποτε και να κάνει προτάσεις που θα το βελτιώσουν. Από τις απαντήσεις, δυστυχώς λίγων εξ αυτών, συνέθεσα το παρακάτω κείμενο.
Ένα μικρό ποσοστό των αποφοίτων που μου απάντησαν υποστήριξαν ότι στην πρακτική τους εργασία δεν αφομοίωσαν γνώσεις και δεν ασχολήθηκαν με το αντικείμενο σπουδών μας, έκαναν μόνο εργασίες που δεν ανήκουν στο πεδίο μας, εργασίες που θα έκανε μια γραμματέας. Το ποσοστό δεν είναι μεγάλο αλλά είναι κάτι που πρέπει να ειπωθεί. Επίσης όλοι συμφώνησαν, πως το επίπεδο της σχολής μας είναι αρκετά καλό, πρέπει όμως να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών. Κι αυτό διότι είναι αναγκαία η δημιουργία κατευθύνσεων, ώστε να ασχολούνται οι φοιτητές με όποιον τομέα τους ενδιαφέρει. Αυτό που πρόσθεσαν μερικοί απόφοιτοι είναι ότι θα ήταν καλό να δημιουργηθεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Τ.Ε.Ι μας. Είναι κάτι που θα αύξανε την αίγλη και το πρεστίζ του. Μνεία γίνεται και στη συμπεριφορά κάποιων καθηγητών αλλά κρίνω σωστό να μην το αναλύσω περαιτέρω.
Τέλος υπάρχουν ακόμη μερικά γραφήματα. Το πρώτο εξ αυτών μας δείχνει τον αριθμό των αποφοίτων για κάθε χρόνο από το 1993 μέχρι και το 2014. Βλέπουμε ότι σταδιακά ο αριθμός τους αυξάνεται, όμως τα δυο τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μικρή μείωση.
Σημείωση: Λείπουν αυτοί που ορκίστηκαν το καλοκαίρι του 2014 και όσοι έχουν ορκιστεί από τότε μέχρι και σήμερα. Γι’αυτό ευθύνομαι εγώ, επειδή βρίσκομαι μακριά από το ΤΕΙ και δεν μπορώ δυστυχώς να ανανεώσω τη λίστα.
Το επόμενό μας γράφημα είναι σχετικό με την πρακτική άσκηση. Μας δείχνει τον αριθμό των φοιτητών που έκαναν πρακτική τις χρονολογίες 2010-2014.
Κι εδώ βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος του αριθμού των φοιτητών.
Τέλος υπάρχουν τέσσερα γραφήματα, σχετικά με την πρόοδο των φοιτητών τα τελευταία χρόνια.
Τα τέσσερα αυτά γραφήματα αντιστοιχούν στις χρονολογίες 2010, 2011, 2013, 2014. Παρατήρησα ότι ενώ την πρώτη χρονιά, βαθμό από 5 έως 5,99 είχαν αρκετοί απόφοιτοι, τα επόμενα χρόνια το ποσοστό τους μειώθηκε αισθητά. Και τις τέσσερις χρονολογίες το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχουν οι απόφοιτοι με βαθμό 6 έως 6,59. Ενώ οι αριστούχοι είναι ένα μικρό, ωστώσο ικανοποιητικό ποσοστό. Να προσθέσω εδώ, ότι οι λείπουν αυτοί που ορκίστηκαν το καλοκαίρι του 2014 και όσοι έχουν ορκιστεί από τότε μέχρι και σήμερα. Γι’αυτό ευθύνομαι εγώ, επειδή βρίσκομαι μακριά από το ΤΕΙ και δεν μπορώ δυστυχώς να ανανεώσω τη λίστα.
Αν θέλετε να συμμετέχετε στην έρευνα κάντε κλικ εδώ.
Αλέξανδρος Τσάλας