Μηχανικοί Αυτοματισμού

aftomatistes-mixanes

Τι είναι ο Μηχανικός Αυτοματισμού;

Με βάση τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε. (σχέδιο Π.Δ./2010, άρθρο 3), με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο πτυχιούχος του τμήματος διαθέτει τις κατάλληλες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις, καθώς και τις πρακτικές δεξιότητες εφαρμογής των γνώσεων αυτών, σε συστήματα αυτοματισμού, σε τομείς βιομηχανικούς, αγροτικούς ή και υπηρεσιών (αυτοματισμούς γραφείου). Ο πτυχιούχος μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εργασίας κάθε εργασιακής σχέσεως (ως υπάλληλος, στέλεχος, αυτοαπασχολούμενος κλπ.) Επειδή η γνώση του αυτοματισμού είναι η περαιτέρω εξειδίκευση της γνώσης του συστήματος, ο πτυχιούχος μπορεί να καλύψει και εργασίες που απαιτούν τη βασική γνώση της δομής και λειτουργίας των ανωτέρω περιγραφέντων συστημάτων (όπως βιομηχανικών, παραγωγής, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και υπολογιστικών, ρομποτικών, υδραυλικών και πνευματικών, καθώς και ηλεκτρικών μηχανών). Ειδικότερα ο Τεχνολόγος Μηχανικός Αυτοματισμού είναι σε θέση να:
1. Συντήρησης των ανωτέρω περιγραφέντων συστημάτων.
2. Καλύπτει εργασίες στο τομέα των Υπηρεσιών (όπως Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες).
3. Πραγματοποιεί επιβλέψεις και επιμετρήσεις έργων που ανήκουν σε τέτοια συστήματα και, που περιέχουν στοιχεία αυτόματου έλεγχου.
4. Πραγματοποιεί εκτιμήσεις και πραγματογνωμοσύνες σε εγκαταστάσεις συστημάτων από τα ανωτέρω και διαπιστώνει την σωστή και ασφαλή λειτουργία τους.
5. Συντάσσει και επιβλέπει μελέτες έργων και εργασιών που αφορούν που αφορούν τα ανωτέρω περιγραφέντα συστήματα, στα πλαίσια δημοσίων ή ιδιωτικών έργων, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος εταιριών δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου.
6. Χρησιμοποιεί, προγραμματίζει, συντηρεί, ρυθμίζει και αναπροσαρμόζει υπολογιστές,μικροϋπολογιστές, προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (P.L.C.) και γενικώς εξοπλισμό που υλοποιεί αλγόριθμους αυτόματου έλεγχου.

Απόψεις ενός Αυτοματιστή: Τι είναι Αυτοματισμός

Ο Αυτοματισμός είναι μια διεπιστημονική περιοχή που συνδυάζει πολλούς διαφορετικούς κλάδους μεταξύ τους, όπως η ηλεκτρολογία, η μηχανολογία, η ηλεκτρονική, η πληροφορική, οι επικοινωνίες, κ.τ.λ. οι οποίοι όμως βασίζονται πάντα στις θεμελιώδεις αρχές της φυσικής και των μαθηματικών.
Πέρα από τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει κάποιος που ασχολείται αποτελεσματικά με τον χώρο του αυτοματισμού, θα πρέπει να διαθέτει και μεγάλο βαθμό οξυδέρκειας και ευστροφίας, διότι στον χώρο αυτό η γνώση αποκτάται καθημερινά με την τριβή με διάφορα προβλήματα. Στα προβλήματα αυτά οι λύσεις δεν είναι εμφανείς και ούτε διδάσκονται πολλές φορές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πρέπει να ανακαλύπτονται συνεχώς συνδυάζοντας υπάρχουσες γνώσεις και καταστάσεις.
Το τμήμα Αυτοματισμού με τον υψηλό βαθμό γνώσεων και εμπειριών που παρέχει μέσα από το προσωπικό και τις δομές του, προσπαθεί να δημιουργήσει μηχανικούς ικανούς να αντεπεξέλθουν στις σκληρές απαιτήσεις της αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το ότι πολλοί απόφοιτοι διαπρέπουν σε μεγάλες εταιρείες τόσο στον Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Επίσης πολλοί απόφοιτοι δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και στον εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό χώρο, πράγμα που αποδεικνύει ότι το εν λόγω τμήμα δεν προσφέρει μόνο γνώσεις σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και σε θεωρητικό, δημιουργώντας πολλές φορές μηχανικούς εφάμιλλους, αν όχι και καλύτερους, των πολυτεχνείων.
Έχοντας την τύχη να είμαι ο πρώτος απόφοιτος του τμήματος Αυτοματισμού, μια εποχή που για τους περισσότερους ο όρος Αυτοματισμός ήταν μια τελείως άγνωστη λέξη, πορεύτηκα σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου με μεγάλη προσήλωση στην εν λόγω επιστήμη, προσπαθώντας να αναδεικνύω διαρκώς τα οφέλη από την εφαρμογή του Αυτοματισμού στον άνθρωπο και την κοινωνία. Αρκετά χρόνια μετά, μπορώ να πω με σιγουριά ότι έκανα την καλύτερη επιλογή, δίχως να έχω μετανιώσει στιγμή για την ενασχόλησή μου με αυτόν τον κλάδο.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω και να καταστήσω σαφές σε κάθε άνθρωπο, είτε ασχολείται με τον χώρο αυτό, είτε όχι, πως θα πρέπει να πορεύεται διαρκώς με βασικό του γνώμονα ότι η τεχνολογία και κατά επέκταση ο αυτοματισμός, πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την τεχνολογία.

Απόστολος Τσαγκάρης
Επίκουρος Καθηγητής
Ρομποτική – CAD/CAM/CAE
Τμήμα Αυτοματισμού
Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης